Workshop Mega Yin & Nidra

Locatie

Zen Moments Centrum
Rode Ring 15
Assendelft

Datums, kosten en aanvangstijd

Deze gegevens kun je vinden in Momoyoga.

 

Workshop Mega Yin

Een fantastische workshop waarin je gedurende 2,5 uur mag afdalen naar de stilte van jou bodem, dit doe je geblinddoekt.
Je wordt verwent met klanken en ik laat je de trilling van de klankschalen ervaren. Na de les staat er thee klaar met zoete (verantwoorde) hapjes.

Tijd

Tijd is een subjectieve waarneming. De tijdsbeleving is voor ieder mens anders, afhankelijk van je gemoedstoestand. Een uur heeft een heel verschillend effect op iemands beleving, als dat een verloren uurtje is of het iemands laatste uur. De tijd kruipt als je in spanning zit te wachten op een uitslag van een onderzoek, maar de tijd vliegt als je helemaal opgaat in je favoriete tijdsbesteding. Kortom, de duur van een uur wordt telkens in een specifieke situatie anders ervaren. Tijd is magisch, terwijl de meeste mensen dat niet beseffen.
Als je loskomt van tijd en ruimte mag je gaan tijdreizen, en kan je je jou staat manipuleren.

Yin yoga

Yin yoga is een rustige, meditatieve vorm van yoga waarin de nadruk ligt op het strekken en openen van het diepere weefsel van het lichaam - het zogenaamde yin weefsel. Dit diepere weefsel, bestaande uit het bindweefsel en de botten en gewrichten, wordt op een milde en geduldige wijze gestimuleerd door middel van strekking en druk. Met het stimuleren van deze diepere laag in het lichaam, stimuleren we in de houdingen ook de meridianen (energiebanen), zoals deze bekend zijn in de TCM (acupunctuur).

De meridianen zijn gekoppeld aan de orgaansystemen en de elementen vanuit de vijf-elementenleer. Vanuit deze theorie wordt het lichaam zowel op fysiek niveau als op energetisch en emotioneel niveau gestimuleerd.

Omdat het yin weefsel van nature stug is en daarom langer de tijd nodig heeft om te openen, worden de houdingen gemiddeld zo'n 3-5 minuten aangehouden.
Tijdens deze workshop hebben we meer tijd en ruimte voor iedere houding.

Binnen deze tijd is er ruimte om het lichaam te voelen én waar te nemen en te voelen wat er komt en gaat; gevoelens, gedachten en emoties. De les is daarmee zacht maar toch intens van aard.
De les is voor alle leeftijden toegankelijk, ook voor mensen met (chronische) blessures. Wanneer een bepaalde houding niet kan worden uitgevoerd, zal een alternatieve houding worden aangeboden. Meld blessures altijd voorafgaand aan de les (in het inschrijfformulier) bij de docent.

 

Workshop Mega Yin & Nidra

Een extra lange yin yogales en nidra om je helemaal te verbinden met datgene wat jou in het moment beleeft.

We wisselen de houdingen met nidra af gedurende de les. Tussen de houdingen door hoeven we helemaal niks, je lijf is in rust en dat mag je observeren. Je mag de lichamelijke sensaties waarnemen, wat ik ook wel benoem tot de taal van je lijf. We blijven lang (gemiddeld 5 minuten) in een houding. Dit is een uitnodiging om te gaan verkennen wat je lijf te vertellen heeft. Soms is dit release, soms is dit weerstand en kan dit gepaard gaan met emoties waarbij ik je vraag om deze te gaan erkennen.

In het stil zijn na de strekking mag je gaan (leren) luisteren. De fysieke sensaties voelbaar in het lijf betekenen iets. Dat kan zijn dat het lichaam tintelt, bruist, dat het warm of koud voelt, dat het zwaar of licht voelt en nog veel meer. Als dit getintel etc. dan weer rustig afneemt kun je dit gaan herkennen als een gevoel van dankbaarheid. Het lichaam dat zijn dankbaarheid uit (met jou communiceert op zijn eigen unieke wijze), het lichaam kan mede hierdoor weer herstellen. Als de last voelbaar blijft dan vertelt het lijf dat je nog meer compassie mag gaan hebben voor dat stuk (lichaamsdeel, gedachtengang of emotie).

Tussen de houdingen door komen er kleine stukjes van de nidra voorbij en aan het einde van de yin ter afsluiting een langere (ongeveer een half uur) nidra.

Nidra is volledig stil liggen (met uitzondering van de ademhaling) in het lijf. Door middel van coaching reizen we langs de verschillende delen van het lichaam en naar de bewustzijn van de ademhaling. Dit creëert een focus zodat het bewuste denken naar de achtergrond wordt verplaatst of zelfs stil wordt waardoor je een diepe rust zal ervaren. Je komt in een hogere trillingsfrequentie terecht waar je contact maakt met het onderbewustzijn. Hier liggen je patronen, je programmeringen, je herinneren, denkpatronen, angst, minder vertrouwen, pijn of conflict opgeslagen.

Doordat het bewustzijn tijdens de nidra buiten beschouwing blijft, en je in diepe rust bent (niet slaapt), creëer je ruimte voor die emoties als angst, pijn en conflicten.

Tijdens deze hele les ben je geblinddoekt. Dit zorgt ervoor dat je sneller je beperkingen kan loslaten en dat je je kan verbinden met datgene dat zich aandient. De waarneming van tijd en ruimte zal dan ook anders zijn als je je niet laat verleiden door het zicht.

De houdingen zijn zittend en liggend.

Een workshop waar iedereen aan deel kan nemen. Ieder die zijn levenspad bewandeld is welkom. Je draagt warme soepele kleding en voor de rest zullen wij zorgen.